Klimaatactiegroep Letzte Generation in Duitsland onder repressief vuur – hun strijd is onze strijd

woensdag 24 mei 2023

De Duitse staat verklaart klimaatactievoerders de oorlog. Vandaag deden politieagenten op vijftien plaatsen invallen ‘in Hessen, Hamburg, Saksen-Anhalt, Beieren, Berlijn en Sleeswijk-Holstein’, aldus de NOS. Het ging om ‘huizen van klimaatactivisten’ van actiegroep Letzte Generation. ‘Ook de website is uit de lucht gehaald’, voegt de NOS toe.(1) Het was niet de eerste reeks invallen bij deze klimaatactiegroep. Het is een oorlogsverklaring van de Duitse staat aan de klimaatactiebeweging, een oorlogsverklaring die ene snoeihard antwoord verdient, ook van klimaatactivisten en hun bondgenoten in Nederland.

En het is niet voor het eerst. Op 13 december 2022 gebeurde al iets dergelijks. Toen viel de politie ‘op elf plaatsen invallen gedaan’. Toen noemde een aanklager de groep een ‘criminele organisatie’ wegens sabotage bij een olieraffinaderij in Oost-Duitsland waarmee de groep in verband werd gebracht. Toen werden er zeker elf mensen opgepakt. Bij de invallen vandaag zijn geen arrestaties gemeld, het onderzoek richtte zich volgens berichtgeving op de financiën van de groep.

Dit is dus een kwaadaardige aanval op klimaatactivisten, vergelijkbaar met de arrestaties in januari 2023 in Nederland van mensen die tot de A12-blokkade van XR opriepen. Letzte Generation haalt herhaaldelijk het nieuws doordat actievoerders van die groep op de weg gaan zitten uit burgerlijk ongehoorzaam protest tegen de aanfluiting die ook in Duitsland voor klimaatbeleid door moet gaan. Volslagen vreedzame acties dus van mensen die soms worden weggevoerd door agenten, maar af en toe ook ruw worden weggesleept door boze automobilisten. Wat je ook van de tactiek denkt, de politieaanval op deze groep is een aanval op de actievrijheid en op de klimaatbeweging.

Wie hiertegen in brengt dat mensen dan maar niet illegaal op straat moeten gaan zitten, mag opzouten, of terugkomen met een actievoorstel dat sneller en effectiever aandacht voor de klimaatcrisis oproept, het gevoel van urgentie beter uitdrukt, het fossiele kapitaal effectiever onder druk zet. Puur legale demonstraties hebben dat effect niet, en petities nog veel minder. Wachten op de volgende verkiezingen? Dat betekent wachten terwijl de ramp zich voltrekt. Disruptie is noodzaak, en meer dan dat. En hoe dat zit met die sabotage van die olieraffinaderij weet ik niet. Maar het Ekosabotage-boek van Andreas Malm is niet perse nodig om toch voorstander van dat type klimaatactie te zijn.

Serieuze kritiek op de tactiek van straatblokkades is denkbaar, maar dan van een andere kant! De druk is niet stevig genoeg, niet doelgericht genoeg ook. Ik had liever dat het fossiele kapitaal zelf er veel meer rechtstreeks last van had. Niet alleen disruptieve actie, zoals het soort burgerlijk ongehoorzame blokkades waar Extinction Rebellion (XR) in uitblinkt – aanstaande zaterdag weer op de A12 in Den Haag,(3) ik roep bij deze maar weer vrolijk ertoe op – , maar vooral ook directe acties. Ja, dan denk ik aan sabotage van pijpleidingen en andere faciliteiten van het fossiele kapitaal zijn uitstekend, het beargumenteerd leeg laten lopen van SUV-autobanden zoals herhaaldelijk is gedaan, is een prima actiemiddel. In Hengelo werd op 7 september 2022 bijvoorbeeld melding gemaakt van zo’n actie, opgeëist door actiegroep Fire Extinguishers.(4) Een mooie reportage over zo’n soort actie, maar dan in de VS, lees je via The Guardian.(5) Meer van zoiets, graag!

Maar wat de beperkingen ook mogen zijn van die nog veel te keurige straatblokkades van de dappere Letzte Generation-mensen, het is honderd keer beter dan passief blijven, en vele tientallen keren beter dan je bij voorbaat beperken tot wettelijk voorgeschreven actievormen. Die zijn namelijk wettelijk goedgekeurd vooral ook omdat ze de orde – een klimaatdestructieve, asociale orde – niet in gevaar brengen.

Disruptie is dus niet misplaatst, opkomen voor de disruptief actieve Letzte Generation is dat ook. Discussie over actiemiddelen, tactieken en strategie is intussen nodig. Die discussie vergt vrijheid, ook actievrijheid, al was het maar om tactieken uit te kunnen proberen en te evalueren. Alles was die vrijheid inbreuk doet, schaadt de klimaatstrijd, de strijd voor overleven van en op deze planeet. Het is dus zaak luidruchtig en stevig te protesteren tegen de aanvallen van de Duitse staat op de goede, dappere mensen van Letzte Generation. Jazeker, hun strijd is onze strijd.

O ja, die website van Letzte Generation die uit de lucht is gehaald? De groepering is gelukkig alweer terug online! Kijk maar.(6)

Noten:

(1) ‘Huiszoekingen bij leden van Duitse klimaatorganisatie Letzte Generation’, NOS, 24 mei 2023, https://nos.nl/artikel/2476281-huiszoekingen-bij-leden-van-duitse-klimaatorganisatie-letzte-generation

(2) ‘Invallen bij Duitse klimaatactivisten, volgens aanklager “criminele groep”’, NOS, 22 december 2022, https://nos.nl/artikel/2456281-invallen-bij-duitse-klimaatactivisten-volgens-aanklager-criminele-groep

(3) ‘Stop Fossiele Subsidies A12 Protest – 7de Keer!’ Extinction Rebellion, https://extinctionrebellion.nl/events/stop-fossiele-subsidies-a12-protest-zevende-keer/

(4) ‘Milieuactivisten laten banden van 14 SUVs leeglopen in Hengelo’, NOS, 7 september 2022, https://nos.nl/artikel/2443628-milieuactivisten-laten-banden-van-14-suv-s-leeglopen-in-hengelo

(5) ‘“Like a public shaming”: a nigth with the eco-activists deflating SUV tires’, The Guardian, 27 juli 2022, https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/27/tire-deflators-suv-new-york-climate-crisis

(6) Letzte Generation, https://letztegeneration.org/

Peter Storm