In actie tegen FVD-bijeenkomst in Breda

zondag 12 maart 2023

Helaas was ik zaterdag 11 maart geen deelnemer aan de blokkade-axctie die Extinction Rebellion (XR) wederom tegen fossiele subsidies op touw had gezet. Er was de avond van die dag namelijk een campagnebijeenkomst van het Forum voor Democratie (FVD) in Breda. Dat konden we niet zonder tegengeluid laten gebeuren, en ik vond dat ik daar harder nodig was dan op de A12 waar sowieso grote aantallen aantallen actievoerders zouden zijn. Omdat ik niet wist hoe het op de A12 zou gaan en hoe lang het zou duren, leek het me niet verantwoord om ‘s middags naar de A12 t5e gaan met het idee om dan ‘s avonds de actie in Breda nog te ondersteunen. Ik wilde Breda hoe dan ook niet missen. Ik had het mee helpen organiseren, en het zag er naar uit dat de opkomst wel eens laag kon zijn. Vandaar dat ik daar mijn prioriteit legde.

Een verslagje van die actie lijkt me de moeite waard. Bij deze. Het was geen groots succes, laat ik dat maar meteen zeggen. Maar het was nodig om te doen. En leerzaam is zoiets altijd wel.

Drie mensen – mensen die het op touw hadden gezet – troffen elkaar tevoren op station Breda. Daar bleek de inschatting al snel: het zou wel eens bij ons drie kunnen blijven. In de bus naar de locatie zaten zeven mensen die duidelijk dezelfde bestemming hadden als wij, maar dan van de andere kant. Die liepen we bij het uitstappen maar achterna om te zien waar de vergaderplek van het tuig was. Zaaltje boven in soort zalencentrum bij restaurant. Daar hield het Forum voor Democratie dus hun campagnebijeenkomst waar wij een lawaaiprotest tegen gingen houden. Daartoe hadden we vooral online opgeroepen.(1)

Daar zijn we dus, inderdaad lawaai gaan maken en leuzen roepen, met bordjes met ‘Geef Haat Geen Stem – Stop racisme!” in de aanslag. ‘Thierry rot op! ‘ Pepijn, rot op!’ ‘Gideon rot op!’ ‘1 2 3 4 We willen gene fascisten hier!” 5 6 7 8 Pleur die nazi’s in de gracht! Dat werk.

Er zowaar kwam een vierde actievoerder, die was kennelijk op de oproep die we de lucht in hadden gestuurd afgekomen. Er was ook nog een student die een media-project deed en ons wat wilde vragen maar dus niet echt meedeed. Later kwam verder politie poolshoogte nemen, lollig kwamen vragen of we de groupies van Thierry waren en ‘vriendelijk’ doen over hun onpartijdigheid. Ik heb ze iets toegevoegd over onpartijdige waterkanonnen en zo. Ze deden verder weinig en gingen verderop toezicht houden. Wat voorbijgangers stelden een vraag, wat kinderen riepen wat en zo.

We hebben onze actie een klein halfuurtje gedaan, toen was het wat mij betreft ook wel mooi geweest. Of FVD-ers erg veel last van ons hadden betwijfel ik. Echt gevaar liepen we trouwens ook niet, er waren steeds wel mensen die van en naar de plaatselijke horeca gingen en zo. Belaagd voelde ik me niet. Het was op dat moment geen zeer onveilige plek. Maar de andere kant had duidelijk ook niets op touw gezet. En ik keek wel steeds rond ook.

Mijn inschatting al met al: de lage opkomst was zuur maar zat er in. Er was immers iets belangrijks op een A12 in Den Haag en zo,(2) dat trok veel goede mensen weg van onze actie. Anders waren er uit eigen kring ook wel iets meer gekomen. De zinvolheid was matig. Achteraf hadden we beter OF wat eerder voor full publicity kunnen gaan, op zoek naar toch nog iets grotere opkomst – nu hebben we eerst in kleinere kring gezocht naar deelnemers maar die tijd hadden we wellicht beter kunnen gebruiken om openlijk te mobiliseren. Of anders iets bedenken om met besloten groepje te gaan doen. Sowieso denk ik dat we ene plannetje stand by horen te hebben voor als de opkomst zo tegenvalt. Krijtactie, werd geopperd. Standaard krijt mee bij zoiets lijkt me geen slecht plan. Leerpuntje.

Zinloze actie? Nee! Niet gaan is het terrein vrij laten voor de vijand. Iets van een signaal aan omstanders hebben we gegeven. De oproep online is sowieso een goed geluid geweest. En elke actie is leerzaam als je het als zodanig bekijkt. Oefenen voor volgende keren! Want die gaan er komen, meer dan genoeg…

Noten:

(1) Antifascisten in Noord-Brabant, ‘11 maart, breda: Lawaaiprotest tegen FVD-bijeenkomst’, antifabrabant.noblogs.org, 8 maart 2023,
https://antifabrabant.noblogs.org/post/2023/03/08/11-maart-breda-lawaaiprotest-tegen-fvd-bijeenkomst/

(2) Daar is natuurlijk veel meer over te zeggen! Aanraders: een twitter-thread van Doorbraak, 11 maart 2023, https://twitter.com/Doorbraakeu/status/1634511870211096579 , een tweede twitter-thread van Doorbraak, tot n en met het barre heroische einde, Doorbraak, 11 maart 2023, https://twitter.com/Doorbraakeu/status/1634504830466109441 Een beknopt verslag met foro’as van Luciano de Boterman op Vice, ‘ Vastberaden activisten bij de A12-blokkade van Extinction Rebellion, Vice, 12 maart 2023, https://www.vice.com/nl/article/ak3w8z/a12-blokkade-extinction-rebellion

Er zijn natuurlijk de verslagen van NOS, Nu.nl, Omroep West en Trouw, de laatste drie best informatieve liveblogs. Maar die vind je zelf ook wel.

Peter Storm